TranceDance je starodava metoda zdravljenja in transformacije zavesti. Udeleženci se v gibanju na glasbo, posebej ustvarjeno za te rituale, s prevezo prek oči, podajo na notranje potovanje, ki je onkraj vsakodnevnih percepcij časa in prostora.

ŠAMANIZEM IN TRANS PLES (Slovenia)


ŠAMANIZEM IN TRANS PLES

 
"Vsi miti govorijo o transformaciji zavesti.
Miti in sanje prihajajo iz istega prostora."


                                                     - Joseph Campbell
 
TranceDance je starodava metoda zdravljenja in transformacije zavesti. Udeleženci se v gibanju na glasbo, posebej ustvarjeno za te rituale, s prevezo prek oči, podajo na notranje potovanje, ki je onkraj vsakodnevnih percepcij časa in prostora. Ta vrsta plesa, pri kateri telesu pustimo, da gre v kakršnekoli gibe, v zavedanju, da nas nihče ne opazuje in analizira, je bila že pred tisočletji vitalni del šamanizma, pa tudi vzhodnih plesnih kultur. Ples je predstavljal vrata k duši oziroma k "duhu znotraj", priplesati v stanje transa pa je pomenilo združiti se z mogočno silo zdravljenja, z Duhom. Fokus je zdravljenje in duhovni razvoj. Ples v temi, s prevezo prek oči, plesalcem omogoči odkritje paralelnih realnosti, kjer je mnogokdaj z lahkoto mogoče najti rešitve na videz nerešljivih ali težkih življenjskih situacij. Gibi telesa pri Trance Dancu so enostavni, intuitivni, vodeni v trenutku plesa s strani naših globin in niso kontrolirani z močjo naše individualne volje. Ta ples ni podoben nobenemu drugemu plesu in včasih zajema le en gib, ki se ponavlja, ponavlja, ponavlja. Nismo mi tisti, ki ustvarjamo to gibanje, pač pa to gibanje ustvarja, preporaja nas...
 
 
 
Moja plesna pot

Pred mnogimi leti sem dobila v roke kaseto ( tedaj še ni bilo zgoščenk) z imenom "Ognjeni dih". Glasba je bila močna, ritmična, obilje bobnov ob glasbi, ki je navdihovala gib in vizije, skupaj s posnetim nenavadnim dihom - dvojni vdih, glasen dolgi enojni izdih. Skozi obdobje zime sem vsakodnevno plesala na to glasbo. Zatemnila sem sobo ter se ob zvokih glasbe vrgla v vrtinec gibanja, diha, notranjih vizij. V tisti zimi, polni velikih življenjskih izzivov in šokov, so bila moja plesna popotovanja ta, ki so mi dajala moč iti naprej. Večkrat se mi je zgodilo, da sem med plesom popolnoma izgubila občutek za čas, prostor... srečevala sem bogastvo notranjih svetov, na plan so prihajala močna čustva in spomini, katere sem že davno pozabila... Telo je bilo po uri plesa premočeno, vendar tako živo in vibrirajoče... Zdelo se je, da me vsakodnevni ritual očiščuje krame celičnih zapisov, katerih ne potrebujem več, prizemljuje... pravzaprav več: da me končno uteleša!
 
Leta zatem sem prejela vabilo na vikend Trance Dance-a ( trans plesa) v Rijeki in takoj sem se odzvala. Seminar je vodil Wilbert Alix iz ZDA. Izžareval je moč, prizemljenost, modrost in globok mir. Vikend je bil poln plesnih ritualov, ki so nas vodili v spremenjena stanja zavesti. Plesali smo s prevezami prek oči. Izkušnje so bile močno transformativne. Predvsem se me je dotaknilo doživetje duhovne živali, ko sem v plesu postala volkulja in sem doživela imeti telo volkulje, tekati s tem telesom po zasneženi pokrajini, živeti v volčjem klanu, spati v objemu teles volčje družine....  Moje prej samotarsko življenje je bilo po tem vikendu očitno spremenjeno. Naenkrat so v moje življenje prihajali ljudje, katere sem čutila kot srčno družino. Moj dom se je polnil.
Ob koncu seminarja sem Wilbertu podelila občutke izkustva moje plesne zime in kako me glasba na seminarju spominja na tisto glasbo. Iskreno se je smejal. Povedal mi je, da sem zimo preplesala na glasbo, ki jo je on ustvaril za popotovanja trans plesa.
 
Lani sem opravila 9 dnevno izobraževanje za voditelje Trance Dance-a in letos sem se odločila povabiti Wilberta v Slovenijo, kjer bo septembra vodil intenzivni vikend ritualov celične modrosti. Za kaj gre pri teh ritualih, odkriva ta članek.
 
 
Predstavitev Wilberta Alixa
 
Wilbert Alix je mednarodno priznan zdravitelj, učitelj progresivne psihologije in neo-šamanizma. Je spoštovan predavatelj telesno-orientirane psihologije, z intelektualno globino in edinstvenim vpogledom v odnos med tradicionalnim šamanizmom, progresivno psihologijo in moderno znanostjo.
 
Wilbert, odraščali ste v svetu glasbe in ritmov...?
Res je. New Orleans je bila edina družbena skupnost v zgodovini Združenih držav, ki je sužnjem dovoljevala uporabo njihovih bobnov, glasbe in ritualov. Trance Dance (trans ples) je moj način nadaljevanja in energetiziranja izročila glasbe, ritmov, plesa in duhovnih tehnik, ki imajo moč vzpodbuditi transformacijo. Od ranega otroštva so hipnotični ritmi nagovarjali mojo dušo. Zelo zgodaj sem bil priča močnim transformacijam, vzpodbujenim z zvokom. Spomnim se kako smo se s prijatelji zbirali na ulicah stare afriške četrti in uporabili karkoli, kar nam je omogočalo izvabiti zvoke, s katerimi smo ustvarjali variacije dolgih ritmov, za katere sedaj vem, da vzpodbujajo trans.
 
Verjamete, da vse poti vodijo v prostor Srca....

 
Da. V mojem otroštvu se je to izražalo skozi glasbo in ekstatične plese skupnosti. Skozi izkustva sem se naučil, da je vhod k vsakemu autentičnemu duhovnemu trenutku označen z znakom "Ne vem", ki izraža misterij. Zelo kmalu sem razumel, da je moj največji misterij - jaz sam. Tako sem se še bolj obrnil k potovanju navznoter. Zdelo se je logično, da se je izvorna pot k moji duši jasnila bolj in bolj z vsakim novim udarcem bobna.
Draga mi je ideja, da evolucija moje duše leži v mojih rokah in da moje roke niso edine, ki igrajo to sozvočje. Več kot 40 let svojega življenja sem posvetil samo-raziskovanju v smislu moje osebne evolucije in evolucije novih šamanskih ritualnih tehnik. Rezultat tega je Trance Dance.